icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search
Werken bij F&C Partner
Nieuws 22/06/2020

'Een goede financial signaleert knelpunten vanuit een breed kijkveld'

Regina

Senior Finance professional Regina Rothert focust zich van jongs af aan al op de achterliggende redenen van een ‘probleem’. Bij een van haar klanten was de opdracht simpelweg: ‘zorg dat het project op tijd klaar is’. De knelpunten die zie hierbij tegenkwam loste ze op door naar het grote geheel te kijken en verbetertrajecten op te starten en gerelateerde processen te optimaliseren. Regina vertelt:

Ik hou ervan om een knelpunt te onderzoeken en van daaruit ontwikkelings- en optimalisatie trajecten in te zetten
Regina / F&C Partner

Hoe ben je in de accountancy terecht gekomen?
“Ik was vroeger altijd al nieuwsgierig, wilde continu meer weten en stelde vaak ‘de waarom- vraag’. Een leraar zei in het eerste jaar van mijn opleiding dat ik met die houding de accountancy in moest gaan. En dat ben ik – gelukkig – nooit vergeten. Als Accountant-Administratie Consulent heb ik ervaren dat je meekijkt in de gehele keten van een bedrijf en je hierdoor snel een totaalbeeld van het bedrijf kan vormen. Je zit als het ware naast de ondernemer op de stoel, en kunt door de kennis die je opdoet van het bedrijf, continu dieper graven om het bedrijf verder te helpen, en het bedrijf te ondersteunen met de verdere ontwikkeling op het gebied van finance."

Wat heb je nodig aan kennis om op zo’n niveau te kunnen ondersteunen?
“Je hebt vooral een brede basis nodig. Ik heb bijvoorbeeld ervaring opgedaan bij accountantskantoren, consultancybureaus en een IT-bedrijf, als accountant, projectmanager, finance-manager en controller. Door deze ervaring heb ik geleerd op verschillende levels en niveaus te kunnen schakelen en communiceren. Aangezien je als interim-medewerker binnen een week het bedrijf moet begrijpen om operationeel te zijn, ontdek je hierdoor sneller de knelpunten en issues die binnen het bedrijf spelen. Door vervolgens iets te veranderen binnen een afdeling of proces zie je direct de consequenties of impact op het bedrijf als geheel.”

Hoe pak je zo’n knelpunt aan?
Bij een van mijn klanten was een project procesmatig vastgelopen. De opdracht die ik meekreeg was: ‘zorg dat het project op tijd af is’. Hiervoor moest ik eerst inzichtelijk maken wat daarvoor nodig was, en dat vervolgens ook regelen. Dit betekent veel communiceren met collega’s en derde partijen, om data te verzamelen en processen aan te passen.”

“De opleiding ’Neuro Linguïstisch Programmeren’ heeft me hierin veel houvast gegeven. Je leert hiermee begrijpen hoe anderen communiceren, welk filter sommige mensen hebben en dat gedrag van mensen soms een hele andere betekenis kan hebben dan je in eerste instantie denkt. NLP is voor mij daarnaast ook een hulpmiddel om draagvlak te kunnen creëren voor een verbetertraject.”

Vanuit mijn rol als financial signaleer ik knelpunten waar ik een praktische verbetering en optimalisaties voor aandraag
Regina / F&C Partner

Hoe start jij een verbetertraject?
“Wanneer je een knelpunt ontdekt in de organisatie kun je hiervoor een verbetering doorvoeren. Deze kan heel praktisch zijn, zoals het versnellen van de doorlooptijd van een maandafsluiting, het wegnemen van weerstand, het tegengaan van verspilling of het verminderen van bureaucratie – vaak de hoeveelheid regels – om iets te bereiken. Meestal begint het met het signaleren van iets dat niet soepel loopt, waarna je data verzamelt om de onderliggende problemen te kunnen achterhalen en te kunnen doorgronden. Ik wil een opdrachtgever altijd positief kunnen verrassen met mogelijke verbeteringen.”

Waar komt deze focus op verbetering vandaan?
“Naast mijn natuurlijke nieuwsgierigheid kreeg ik vanuit een PE-training te maken met Lean management. Oftewel: op een praktische manier zoveel mogelijk effectiviteit bereiken. Dit heb ik inmiddels in meerdere trajecten al toegepast en zou ik in een volgende opdracht ook willen inzetten. Je werkt hierbij altijd vanuit het klantperspectief en helpt te achterhalen in welke processen verspilling van tijd, mankracht, resources verborgen zitten, zodat je het op kunt lossen.”

Regina vult aan: “Ik zeg wel eens: ‘Ik schrijf niet voor een la’, wat betekent dat de plannen die ik maak en opschrijf praktisch uitvoerbaar moeten zijn, zodat ze niet ongebruikt in een la verdwijnen. Uiteindelijk is het doel altijd een win-win situatie voor zowel de klant als het bedrijf te creëren.”

Problemen van vandaag moet je aanpakken. Alleen dan heb je een goede basis voor de toekomst
Regina / F&C Partner

Wat is de rode draad in jouw werk?
“Ik heb de kans gekregen om in vier maanden een audit trail te beschrijven voor een opleidingscentrum in Zuid-Afrika. Daar hebben ze, naast de fantastische natuur, een compleet andere werkcultuur. In Nederland zijn we gewend om efficiënt te werken en veel technologie te gebruiken, met een focus op de lange termijn.”

“In Afrika leef je echt in het “hier en nu". De mensen werken daar om zich voor die dag weer van de dagelijkse behoefte te kunnen voorzien, oftewel “brood op de plank”. Dit heeft me geleerd om mijzelf, zowel in mijn werk- als privéleven, meer te focussen op ‘vandaag’ in plaats van in het verleden of alleen in de toekomst te leven. Als je een knelpunt dat je vandaag ervaart oplost, zal je er in die beoogde toekomst de vruchten van plukken.”

Je hebt nu tijdelijk geen opdracht. Waar werk je aan?
“Door de corona-tijd is mijn opdracht inderdaad helaas stopgezet. Dit gaf mij echter wel de kans om aan de slag te gaan met mijn eigen ontwikkeling en de veranderende omgeving waarin wij momenteel werken en leven. De controller van de toekomst beheerst namelijk niet alleen het financiële en business vlak, maar onderscheidt zich ook door met name kennis van Lean procesoptimalisatie en Business Intelligence.”

“Binnen F&C Partner bundelen wij deze kennis zodat wij bedrijven real-time inzicht kunnen geven in hun dagelijkse business, zodat beslissingen op basis van volledige en juiste informatie gemaakt kunnen worden. Daarnaast kunnen ze met deze informatie de verschillende bedrijfsprocessen optimaliseren zodat er een primaire focus is op de klantvraag en het bereiken van een optimale klantbeleving. Mijn doel is om mijn Lean en BI-kennis uit te breiden (certificeringen) en hiermee in een volgende opdracht het verschil te maken.”

overzicht nieuws
Rothert
Regina Rothert - Sarafopoulos /
Consultant

Dé experts op het gebied van Financial Control, Business Control en Accounting & Reporting. Benieuwd wat we kunnen betekenen? Neem contact op!