icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search
Werken bij F&C Partner
Nieuws 09/06/2020

‘In een dynamische omgeving is het essentieel het stuur (terug) te pakken’

F&C Partner

Als je hem een label moet geven dan is Henk-Jan Booiman ‘interim business control partner’. Maar hij werkt het liefst op de grens tussen strategie, bedrijfskunde, financiën en IT. Zijn credo is het leveren van toegevoegde waarde door kennis en implementatiekracht om zo het stuur als financial weer terug te pakken in deze dynamische tijd. Henk-Jan vertelt:

Ik werk het liefst aan complexe projecten waar anderen niet uitkomen
Henk-Jan / F&C Partner

Hoe zou je jouw functie omschrijven?
“Ik krijg vaker de vraag ‘wat ben je nu eigenlijk?’. Dat begrijp ik wel: soms heb ik de pet op van een controller, soms een organisatieadviseur en soms een analist. Mijn kracht ligt in de integratie tussen vier gebieden: de overkoepelende strategie, de bedrijfskundige processen, de financiële sturing en de ondersteunende IT.”

“Ik ben ooit gestart met de studie Bedrijfskunde en merkte in mijn eerste functies dat al mijn mooie verbetervoorstellen uiteindelijk door de financieel directeur moesten worden goedgekeurd. Ik heb toen een Executive Master Finance & Control gevolgd, zodat ik een volwaardig gesprekspartner kon worden van de CFO.”

Is dat gelukt?
“Zeker! Ik heb verschillende projecten gedaan op strategisch niveau. Ik ben bijvoorbeeld bij CMG aan de slag gegaan op de afdeling management consulting, waar IT steeds meer strategische waarde kreeg. Mijn rol was daar letterlijk om CFO’s te overtuigen van de benodigde investeringen in hun systemen en infrastructuur.”

“Daarvoor had ik al de nodige ervaring opgedaan bij Packard Bell, waar ik managementinformatie genereerde voor de directie en interim managementrollen vervulde. De rode draad van mijn loopbaan is de inspanning om efficiënter en effectiever werken met inzet van nieuwe technieken, methoden, structuren en processen.”

Wat zijn voor jou de beste projecten?
“Mijn passie ligt bij complexe projecten waar anderen niet uitkomen. Waar kennis nodig is van meerdere vakgebieden om zo het gehele plaatje te kunnen zien. Én waar vrijheid is om op een creatieve manier tot nieuwe inzichten een aanpakken te komen.”

“Zo heb ik bijvoorbeeld voor de Europese Unie leiding mogen geven aan een project waarin initiatieven op het gebied van integratie tussen voertuig en infrastructuur economisch werden gevalideerd. Dit deed ik met behulp van nieuw te ontwikkelen methodologieën op basis van zogeheten ‘virtual value networks’. Van telecomproviders tot verkeersengineers, van de auto-industrie tot verzekeringsmaatschappijen: iedereen moest hierin op een economisch waardevolle manier samenwerken.”

“Het leuke aan zo’n internationaal project is daarnaast dat de culturele samenstelling heel divers is. Grieken, Italianen, Noren, Engelsen: iedereen kijkt op een andere manier en benadert uitdagingen anders.”

De wereld wordt steeds dynamischer en daar moet je op kunnen anticiperen
Henk-Jan / F&C Partner

Hoe ga je om met deze uitdagingen?
“We leven in een dynamische wereld. Er is veel onzekerheid en daardoor ook steeds meer (financieel) risico. Kijk maar naar de corona-situatie: de wereld is in een aantal maanden compleet veranderd. Hieruit blijkt duidelijk de betrekkelijkheid van jaarplannen en dat we veel meer op korte termijn zullen moeten sturen. Dit betekent een groeiende behoefte aan nieuwe agile planning en control instrumenten.”

“We zullen als financials meer dan voorheen dicht op de business moeten zitten en nauwer moeten samenwerken met marketing, sales, productie en IT. Alleen zo kunnen we beter anticiperen op deze toenemende dynamiek en het stuur weer terugpakken. Ik vind dit een fantastische uitdaging waar veel ruimte is voor vernieuwing.”

Wat is jouw advies aan finance en control consultants?
“Als financieel consultant moet je zoveel mogelijk wegblijven van een discussie over tarieven. Je moet focussen op jouw toegevoegde waarde. Het is hierin belangrijk dat je over een goede propositie beschikt, dat je de nodige kennis en ervaring hebt, de klantsituatie goed kent én overtuigd bent dat de impact van jouw handelen bij de klant het verschil gaat maken.”

“Ik heb bijvoorbeeld via F&C Partner een opdracht mogen doen voor het Ministerie van Defensie. Hiervoor heb ik zelfs een strategische cybersecurity opleiding gevolgd en was ik in staat bij te dragen aan de definiëring van de cyber-security-strategie en de inrichting van een nieuw management control framework. Het was voor mij een kers op de taart om in deze militaire operationele omgeving mijn vak te kunnen uitoefenen.”

En wat is jouw persoonlijk doel in je werk?
“Ik wil uiteindelijk vooral het verschil maken. Ik ga geen inspanningsverplichting aan maar een resultaatverplichting: ik wil iets nuttigs en bruikbaars opleveren en zo waarde toevoegen aan mijn opdrachtgever.”

“Ik doe dit bijvoorbeeld met behulp van zelfontwikkelde financiële waarderingsmodellen. Hiermee kunnen verbetervoorstellen eenvoudig en snel worden doorgerekend en kan de invloed hiervan op de performance van de organisatie vanuit verschillende perspectieven worden geanalyseerd.”

“Samengevat kun je zeggen dat mijn doel in mijn werk een combinatie is van waarde kunnen creëren voor onze klanten en tegelijkertijd jezelf persoonlijk blijven ontwikkelen.”

Overzicht nieuws
Booiman
Henk-Jan Booiman /
Consultant

Dé experts op het gebied van Financial Control, Business Control en Accounting & Reporting. Benieuwd wat we kunnen betekenen? Neem contact op!