icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock
Werken bij F&C Partner
Blog 09/05/2019

Koningsdag en riskmanagement? Maak me gek!

F&C

Twee krantenkoppen: “Een Oranjevereniging is goud waard” en “Besturen van Oranjeverenigingen worden gek van alle regelgeving”. Koningsdag 2019 zit er weer op en voor zover bij mij bekend zonder al te grote incidenten. Het was de natste Koningsdag sinds 1955, niet vanwege de opgelaaide emoties bij het zien van de Koninklijke familie. De organisatie van een dergelijk evenement begint steeds meer te lijken op een militaire operatie waar voor ieder denkbaar probleem vooraf een oplossing dient te worden bedacht. Dus die arme bestuurders moesten druk aan de gang met onder andere hitteplannen waarin wordt voorzien in de (wettelijke) gratis verstrekking van water.

F&C
Alex Buis /
Business Manager

Nu: dit laatste is afgelopen Koningsdag uitstekend gelukt kan ik u mededelen! Daarnaast is het de laatste paar jaar hip geworden om crowdmanagement vorm te geven. Dit is een mooi woord om te zorgen dat er geen opstoppingen ontstaan en het publiek blijft circuleren waardoor mensen niet in de verdrukking komen. Gemeentelijke overheden zijn als de dood om aansprakelijk gesteld te worden voor ontstane materiele en immateriële schade uit hoofde van falend toezicht en/of onterecht verstrekte vergunningen en probeert de verantwoordelijkheid daarom zoveel mogelijk bij de organiserende organisaties te leggen.

Met elkaar hebben we er een mooi circus en een afschuifcultuur van gemaakt, waarbij iedereen zorgt dat hij of zij niet meer verantwoordelijk is, maar dat deze verantwoordelijk is verlegd. En daarmee is de cirkel weer rond want de bezoeker betreedt op eigen risico het evenement. En slechts in het geval van aantoonbare grove nalatigheid kan de organisatie aansprakelijk worden gesteld. Dit betekent dat van iedereen wordt verwacht dat hij of zij zijn gezonde boerenverstand gebruikt en daar na handelt. Dus gaat het regenen claim geen waterschade maar neem een paraplu mee en zet op het polsje van het jongste kroost een telefoonnummer zodat ouders en zoekgeraakt kind weer snel kunnen worden herenigd.

Dus laten we elkaar vooral niet gek maken en streven naar Amerikaanse toestanden maar het via ons gezond verstand benaderen. Datzelfde verstand dat mitigerende maatregelen bedenkt om de vanuit het riskmanagement gesignaleerde risico’s het hoofd te bieden. Als het gezonde verstand overwint dan kunnen we nog tot in lengte van dagen (behoudens de stichting van een Republiek) Koningsdag/Koninginnedag blijven vieren. Een Oranjevereniging is goud waard en ze verdienen een lintje maar dat hebben ze ieder jaar uitstekend risicoloos geregeld.

En mocht er hulp nodig zijn om deze (financiële) risico’s te signaleren, te analyseren en het risico daadwerkelijk te beperken dan komen de medewerkers van F&C Partner u graag helpen. Voor hulp bij riskmanagement verwijs ik graag naar onze website

Overzicht blogs
F&C
Alex Buis /
Business Manager

Dé experts op het gebied van Financial Control, Business Control en Accounting & Reporting. Benieuwd wat we kunnen betekenen? Neem contact op!